• Ole Martin Bjørk

Elektrisk vogn.

Neida vi skal ikke ha en vogn med elektrisk fremdrift, men vi ønsker ett minimalt gassforbruk. Om ikke teknisk er din store interesse så foreslår jeg å lese et annet innlegg. Dette kommer til og bli en skikkelig lang en. Deler denne derfor opp.


Det er nå slik at vi mennesker er ganske strømkrevende, selv på en enkel telttur har de fleste av oss nå behov for å ha med en powerbank for å drive våre duppeditter. Om det er tlf, gps, hodelykt eller andre ting, så bruker de fleste av oss mer strøm en vi er klar over.


Strøm og båt.

Vi har alltid hatt solcellepaneler på seilbåten, i vårt tilfelle 2 x 300W huspaneler. Disse panelene har dekket vårt behov både på korte og lange turer. Et lite eksempel. Vi lå en uke i en vik i høstferien hvor det var stort sett overskyet og gradestokken viste konsekvent minus. Dieselvarmer gikk for fult og slukte en god liter i timen, strømtørst er den også. Kjøl, lys, varme,duppeditter, pc, inverter også videre. Med en batteri bank på 400Ah så klarte vi ikke å tappe denne mer enn ca 30% selv med overskyet himmel. Jeg mener å huske at den dårligste ladingen jeg så var på 11Ah i løpet av denne uken. Solcellepanel må jo være genialt, vel å merke så lenge man velger rett type og ikke minst plassering.


Elektrisk vogn.

Elektrisk vogn i Norge har noen store utfordringer, varme er en av de største. Det Norske klimaet tillater rett og slett ikke elektrisk oppvarming i en mobil enhet som en vogn. Når vi begynte å se på elektrisk som et alternativ var det største fokuset koking av mat, en induksjonstopp bruker lite strøm i det store bildet. Romvarme derimot er alt for energikrevende.


Forbruk induksjonstopp 2 x 1800W.

En koketopp på 1800W trekker ca 40Ah ved full effekt i 15min.


Eksempel.

Lat dag med tillaging av posegryte.

Steke kjøtt 10 min ved 2/3 eff. Gryta putrer i 15 min ved 2/3 eff.

(10min x 1,7A) + (15min x 1,7A)= 17A + 25,5A = 42,5 Ah.


En posegryte forbruker dermed ca 45Ah. Nå er ikke vi så glad i posegryte, men alle har da vært skikkelig sultne å late på tur.

20 visninger

Siste innlegg

Se alle

Ting skjer.